Τι μπορεί να σκέφτεται ένας αγρότης από τη Χάλκη βλέποντας πως δέχεται κλήση από την Οξφόρδη της Μεγάλης Βρετανίας; Ποιος από το Μπάντεν – Μπάντεν θυμήθηκε να καλέσει έναν Λαρισαίο φούρναρη στις 9 το πρωί;
Κάτι τέτοιο αναρωτιούνται και οι αποδέκτες των κλήσεων αυτών και όταν το σηκώνουν διαπιστώνουν πως πρόκειται για μια κλασσική περίπτωση προσπάθειας εξαπάτησης. Αν δεν το αντιληφθούν έγκαιρα όμως θα δώσουν στοιχεία που ίσως στη συνέχεια αποβούν ζημιογόνα αφού οι «γύπες» θα αρπάξουν ότι περισσότερο μπορούν από τους προσωπικούς τους λογαριασμούς.
Στο πλαίσιο αυτό ζητούν από τους ανυποψίαστους πολίτες να εγκαταστήσουν στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης, αποκτώντας έτσι έλεγχο στον υπολογιστή τους και στο σύνολο των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα σε αυτόν, όπως:
-λογαριασμούς e-banking,
-φωτογραφίες και βίντεο,
-ιστορικό περιήγησης,
Τα δεδομένα αυτά στη συνέχεια τα χρησιμοποιούν και τα λεφτά (αυτό που κυρίως τους ενδιαφέρει) κάνουν… φτερά.
Από την ΕΛ.ΑΣ. συστήνεται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην ανταποκρίνονται στις κλήσεις αυτές και να μην αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία σε διάφορους επιτήδειους.
Πολλές είναι και αναφορές για τέτοιου είδους νούμερα από το εξωτερικό που γίνονται σε σελίδες αξιολόγησης. Τα σχόλια είναι χαρακτηριστικά της οργής που έχουν προκαλέσει οι απατεώνες στους πολίτες.